Piłkarze muszą odpowiednio się odżywiać, co wpływa na ich późniejsze wyniki. Piłka nożna to przede wszystkim sport oparty na aerobach. Potrzebna jest więc dobra wydolność płuc oraz mocne mięśnie. Nie bez znaczenia jest więc dieta, która opiera się na zdrowych i łatwo przyswajalnych źródłach białka. Są nimi przede wszystkim ryby, drób, wołowina i cielęcina. Sporty oparte w większości na bardzo dużym wysiłku jak bieganie, czy skoki zużywają mnóstwo energii, ale też mogą wpłynąć negatywnie na układ pokarmowy.
Dzieje się tak, ponieważ podczas tak intensywnego ruchu pracują mięśnie tułowia, podtrzymujące układ pokarmowy. Jest on przez to obciążony. Aby go chronić i nie doprowadzać do biegunek i bólów brzucha u sportowców, w tym piłkarzy, zalecana jest dieta oparta na nabiale. Ma on zbawienne dla jelit bakterie, które chronią naturalną mikroflorę i zmniejszają niepożądane objawy. Nabiał dla piłkarzy to przede wszystkim jogurty, ale też kefiry, czy twaróg.
Podczas meczu piłkarz może zużyć nawet 3000 kcal. Kalorykę należy uzupełniać cukrami, najlepiej złożonymi, by dały energię na dłuższy czas. Szybki zastrzyk energii w przerwie między dwiema połowami na pewno zapewni baton energetyczny, oparty na ciemnej czekoladzie i suszonych owocach. Wskazane są też banany, jako źródło potasu, ponieważ podczas bardzo długiego wysiłku zachwiana jest równowaga elektrolitowa. Magnez, wapń, czy potas uzupełni również woda wysokomineralizowana oraz napoje izotoniczne. Dobrym pomysłem na przekąskę są także orzechy oraz suszone owoce, które dodadzą energii.
Chcesz wiedzieć więcej na temat ketozy? https://altruismonline.com/pl/jak-poznac-czy-jestes-w-ketozie